Sa nu ne facem de ras!

Ai incercat vreodata sa ascunzi gunoiul sub pat pentru ca tocmai sunau musafirii la usa? Sau, ai incercat sa pari interesat la un curs la care de fapt te plictiseai de moarte. Ai vopsit vreodata din comoditate gardul metalic ruginit fara a-l curati mai intai? Hm… Vrem sa facem impresie buna chiar daca uneori realitatea nu e intotdeauna asa!

In pasajul din Genesa in care Iuda spune aceste cuvinte: “Sa nu ne facem de ras”, ajungem sa intelegem ca de fapt acesta nu era interesat atat de mult de a se vedea curatia lui inaintea oamenilor ci cat era de fapt de interesat de a nu i se face cunoscut pacatul sau cu nora sa Tamar (Cu care pacatuit crezand ca e o prostituata). Nu era interesat de rezolvarea pacatului ci doar de ascunderea acestuia.El ii promisese drept rasplata, femeii misterioase cu care a pacatuit, un miel. Dar femeia i-a cerut cateva obiecte personale ale acestuia drept garantie pana ii va aduce mielul – lantul sau si toiagul.

Obiectele aveau sa fie data inapoi la momentul pe care ei l-au stabilit, in schimbul mielului. Doar ca femeia nu a mai fost de gasit. Iuda suspina, si apoi spune: “Tina ce a luat, numai sa nu ne facem de ras. Iata, am trimis iedul acesta si n-ai gasit-o.”Citind urmatoarele versete intelegem ca nu-i deajuns sa ascunzi pacatul ca sa nu te faci de ras. Ca, pacatul nerezolvat iese repede la iveala.Oare ce ne preocupa cu adevarat? Sa traim curat inaintea oamenilor sau sa ascundem pacatul de fata oamenilor? Si oare care din cele doua inseamna sa fii o buna marturie?